Yılbaşı Sofralarına Alternatif Tarifler





Geçen hafta “En havalı sofra benimki olacak” diyenler için bol tarifli bir menü önerisi vermiştim. Ama o zaman da yazdım eminim ki aranızda “Bir tane pazarım var onu da mutfakta geçiremem” diyenler olacaktır. Belki onlarca koşuşturma arasında vaktiniz yok, belki yemek pişirmeyi o kadar da sevmiyorsunuz, belki de sadelikten yanasınızdır. Sebebi ne olursa olsun hem alışverişi, hem de yapması kolay ve hızlı, üstüne üstelik son derece de lezzetli bir menü sizler için de var.



Tabii yılbaşında arkadaşınızın, ailenizden birinin, komşunuzun evine davetliyseniz ve “elim boş gitmeyeyim” diyorsanız sizler için de süper pasta/tatlı tarifleri vereceğim. Bu tarifler aynı zamanda “herkes yemeğini yesin gelsin, ben tatlı yemenin tatlı konuşmanın peşindeyim” diyenler için de güzel bir seçenek listesi oluşturuyor.

Menüye ve tariflere geçmeden önce yine hem sofra hem ağaç süslemesi için birkaç küçük önerim olacak. Bunun için ihtiyacınız olan beğendiğiniz, burada verdiğim ya da sizin yapmaya alışık olduğunuz, çok kabarmayan bir kurabiye tarifi, dilediğiniz şekilde kurabiye kalıpları ve bir parça ip. Ben bazen ağacımı bazen soframı süslerken kurabiyelerden yararlanmayı seviyorum. Bazen de bu kurabiyeleri gelen misafirlerime güzel bir kutu içinde hediye olarak veriyorum. Varsa, çocuğunuzla birlikte yapın, emin olun çok keyifli zaman geçireceksiniz.
Yılbaşı Kurabiyeleri

6 - 8 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 10 – 12 dakika


250 g un
½ paket / 5 g kabartma tozu
125 g tereyağı
1 tatlı kaşığı tarçın
1 hafif çırpılmış yumurta
120 g pudra şekeri
Gıda boyası (arzu edilirse)


1/ Un ve kabartma tozu birlikte elenir ve havuz yapılır.
2/ Yumuşak yağ, elenmiş pudra şekeri, tarçın, yumurtalar ve gıda boyası ortaya konur karıştırılır, hamur yapılır. Birden fazla renk vermek için hamur yapıldıktan sonra, parçalara ayrılır, renk ilave edilerek birlikte yoğrulur.
3/ Hamur streç film veya folyo ile sarılır, yarım saat buzdolabında bekletilir.
4/ Unlu tezgahta merdane ile açılan hamur, yılbaşı formlarındaki kurabiye kesicileri ile kesilir. Kurabiyeleri asabilmek için üst bölümlerine birer delik açılır.
5/ Yağlı fırın tepsisinde 180 derece ısıtılmış fırında 10 – 12 dakika pişirilir.
6/ Kurabiyeler soğuduktan sonra renkli ipler bağlanır.




Şef’in önerisi: Kurabiyelere limon rendesi, portakal rendesi, toz zencefil, kahve, muskat, kakao, vanilya veya meyve şekerlemeleri ilave ederek hazırlanabilir.

Ve pratik bir şeyler yapmak isteyenlerin menüsüne gelirsek:

Pratik Yeni Yıl Menüsü

Pırasalı Balkabağı Çorbası
Narlı Salata
Çıtırlı Pilav
Portakallı Tavuk
Ayvalı Tarte Tatin


Pırasalı Balkabağı Çorbası

Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika


500 g ayıklanmış balkabağı
2 yemek kaşığı / 30 g tereyağı
6-7 yemek kaşığı su
1 pırasa + 1 yemek kaşığı tereyağı
400 ml su
300 ml süt
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 - 2 yemek kaşığı krema
Taze ve tohum kişniş
Ekmek

1/ Balkabakları kuş başı doğranır, 6-7 kaşık su ilave edilerek yumuşayana kadar, 15 - 20 dakika orta ateşte pişirilir.
2/ Pırasa ince halka şeklinde doğranır, yıkanır, tereyağında 5 dakika kavrulur.
3/ Su ve süt ısıtılır.
4/ Kabaklar, pırasa, su ve süt karıştırılır, mikserle çekilerek pürüzsüz hale getirilir, tuz, biber ilave edilir.
5/ Servis yapmadan üzerine taze karabiber çekilir, arzu edilirse krema ve taze kişniş ilave edilir. Çorba kruton ile servis edilebilir; (Kruton için tercih edilen ekmek çeşidi küp kesilir, tereyağında sotelenir, 5-10 dakika fırınlanır.)


Şef’in önerisi: Bu çorbayı ekmek içerisinde de servis edebilirsiniz. Bunun için mümkün olduğu kadar kalın kabuklu bir ekmek seçilir. Ekmeğin üst kısmı kapak olacak şekilde kesilir, ortası boşaltılır. Kalan kısım bastırılır, 180 derece sıcak fırında 10 dakika kızartılır. Çorba sofrada servis edilmeden hemen önce ekmeğin içine konulur.

Narlı Salata

4 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika


3 adet andiv/ hindibağ
50 g kuru dut
8-10 adet kuru kayısı
50 g mimolette veya çedar veya sert keçi peyniri
1 adet nar
3 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz, karabiber

1/ Nar ayıklanır
2/ Kayısı uzun uzun, peynir küp küp doğranır
3/ Andivler yaprak yaprak ayrılır, bir bölümü doğranır.
4/ Doğranmış andiv, dut, nar, kayısı, peynir karıştırılır,
Zeytinyağı, tuz ve biber ilave edilir.
5/ Andiv yapraklarına konarak sevis yapılır.


Çıtırlı Pilav

6 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 10 – 15 dakika


2 büyük bardak yasemin pirinç
3 büyük bardak su
3 yemek kaşığı tereyağı
1-2 cay kaşığı tuz
1 bardak tel şehriye + 1 yemek kaşığı tereyağı

1/ Tereyağı orta boy pilav tenceresinde eritilir, su ve tuz ilave edilir.
2/ Yıkanmış pirinç kaynayan suya atılır, kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir.
3/ Piştikten sonra kağıt havlu ve kapak kapatılarak 10 dakika demlenmeye bırakılır.
4/ Şehriye erimiş tereyağı ile kavrulur, pilavın üzerine serpilerek servis edilir.

Şef’in önerisi: Pilavınıza safran ilave ederek farklı bir lezzet hazırlayabilirsiniz.

Püf noktası: Safran tereyağı eritilirken ilave edilir.

Portakallı Tavuk

4 – 6 Kişilik

Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 1.30 saat


1 adet tavuk
1 limon
2 adet portakal
1 adet portakalın suyu
1 ufak su bardağı et veya tavuk suyu
2 adet büyük boy patates
15-20 adet arpacık soğanı
1 adet defne yaprağı
1 adet çubuk tarçın
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, taze çekilmiş karabiber

1/ Portakallar kabuklu olarak kalınca dilimlenir.
2/ Patatesler soyulur, parizyen kaşık ile top top çıkartılır veya iri küp doğranır. Arpacık soğanları soyulur
3/ Tavaya 1 kaşık tereyağı ve 1 kaşık zeytinyağı konur, yağ kızarınca limonla ovulmuş tavuğun her tarafı çevrilerek renk alması sağlanır. Tavuğun içerisine defne yaprağı ve çubuk tarçın konulur.
4/ Tavuk fırına girecek kaba alınır, tavadaki yağ zerine gezdirilir. Kalan 1 kaşık tereyağı tavuğun üzerine sürülür. Tuz, biber serpilir, portakal suyu, portakal dilimleri, arpacık soğanları, patates topları/küpleri, tavuk suyu ilave edilir, üzeri pişirme kağıdı ya da bir kapakla kapatılır.
5/ 200 derece ısıtılmış fırında 1.30 saat kadar pişirilir. Pişe sürecinde tavuk kaptaki sos ile ara sıra ıslatılır. Pişme sürecinin sonuna doğru tavuğun üstü açılır, böylece hem tavuk hem de portakal dilimleri kızarır.

Ayvalı Tarte Tatin

4 – 6 Kişilik

Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 25 - 30 dakika


2-3 adet ayva
150 g toz şeker
50 g tereyağı
100 ml su
4-5 parça dondurulmuş milföy hamuru

1/ Ayvalar soyulur, kararmamaları için limonla ovulur, büyüklüklerine göre 8’e veya 6’ya kesilir.
2/ Şeker, tereyağı ve su ufak bir tencerede orta ateşte güzel bir karamel rengi alana kadar pişirilir. Karamel rengi oluşana kadar kaşıkla karıştırılmaz, tencere hafifçe sallanır. Karamel olunca 1-2 tutam tarçın serpilir.
3/ Karamel hazır olunca fırına girebilir bir tart kalıbına dökülür, üzerine ayvalar dizilir.
4/ Ayvaların üzeri oda sıcaklığında yumuşatılmış milföy hamurları ile kaplanır, fazla kabarmaması için çatalla delinir.
5/ Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 20 – 30 dakika (milföyler kızarana kadar) pişirilir.
6/ Fırın eldiveni ile tutarak çıkartılır, kalıbın üzerine servis edilecek tabak kapatılır, yine eldivenle tutarak ters çevrilir.

Şef’in önerisi: Arzu ederseniz tartınızı önceden hazırlayıp servisten önce ısıtabilirsiniz.

Tarte Tatin’i elma, armut, şeftali ve muz ile yapabilirsiniz.

 

 

İşte tatlıcılar için öneriler de geliyor. Bu menüdeki bazı tarifleri bu ve bir önceki yazımın içinde bulabilirsiniz.


Tatlı Menüsü

Marshmallow’lu ve bol Kakaolu Kek
Çikolata & Kestaneli Pasta
Portakal Jölesi
En Kolay Çikolatalı Kek
Sürpriz balkabağı
Balkabaklı chesecake
Kestaneli truffle
Ayvalı Tarte Tatin

Marshmallow’lu ve bol Kakaolu Kek

8 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika 
Bekleme süresi: 35 dakika

200 g un un
150 g toz şeker
75 g kakao
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
1 yumurta
125 ml süt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
4 yemek kaşığı kaynar su
10-15 adet  marshmallow

1/ Un, şeker, kakao, kabartma tozu, vanilya, ve karbonat büyükçe bir kaba elenir.
2/ Yumurta, süt, sıvı yağ ilave edilir 2 dakika mikserle çırpılır.
3/ Kaynar su ilave edilir, yağlamış ve unlanmış küçük /orta boy kek kalıbına boşaltılır.
4/ 180 ° satılmış fırında 30-35 dakika pişirilir. Pişimin bitmesine 5 dakika kala marshmallowlar kekin üzerine yerleştirilir. 

Portakal Jölesi

4 kişi

Hazırlama süresi: 15 dakika
Bekleme süresi: 1-2 saat


2 - 3 adet portakal
1 paket portakal veya limon jölesi

1/ Portakallar ikiye kesilir, kaşık yardımıyla içleri temizlenir, kap gibi hazırlanır.
2/ Jöle paket talimatında ki su ölçüsünden daha az su ile hazırlanır.
3/ Portakal kapları tabaklara oturtulur, içlerine jöle doldurulur, buzdolabına veya buzluğa konur.
4/ Arzu edilirse jöle sertleşince suya batırılan keskin şef bıçağı ile portakallar dilimlenir. Her seferinde bıçağı sudan geçirmek unutulmamalıdır. Servis yapana kadar buzdolabında tutulurlar.

Şef'in önerisi: Portakal dilimleri yerinde jölenin üzerine biraz nar serperek servis edebilirsiniz.

Balkabaklı chesecake

8-10 kişilik

Hazırlama süresi: 30 dakika
Toplam Pişirme süresi: 1 saat


Cheesecake altı için:

1 ½ paket / 210 g eti burçak bisküvi
1 yemek kaşığı toz şeker
5 – 6 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

1/ Tüm malzeme robottan çekilir.
2/ Yağlanmış 23 cm’lik altı çıkan kek kalıbının altına ve hafifçe yanlarına çıkacak şekilde bastırılarak yerleştirilir.
3/ 180 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir.

Cheesecake içi için:

250 g ayıklanmış balkabağı
3 yemek kaşığı su
2 paket / 400 g beyaz (krem peynir)
2 yumurta
5 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın
3 – 4 adet ezilmiş karanfil
1 tutam muskat rendesi

1/ Balkabakları ufak kuşbaşı doğranır, tencereye konur, su ilave edilir, yumuşyana ve suyunu çekene kadar haşlanır, ezilerek püre haline getirilir.
2/ Krem peynir ezilir, balkabağı püresi, yumurta, tarçın, şeker, vanilya, karanfil, muskat ilave edilir, mikserle 4 – 5 dakika çırpılır.
3/ Hazırlanmış cheesecake altına boşaltılır, 170 derece ısıtılmış fırında 30 – 40 dakika pişirilir.

Cheesecake üstü:

75 g toz şeker
50 ml su
2 - 3 yemek kaşığı tereyağı
150 ml krema
90 g fındık

1/ Fındıklar sıcak fırında 10 dakika kavrulur.
2/ Toz şeker, tereyağı, su ufak tencereye konur, orta ateşte ara sıra tencereyi sallayarak karamel kıvamına getirilir.
3/ Krema ilave edilerek karamel sos elde edilir.
4/ Fındıklar ilave edilir, sos koyu olursa su veya krema ilave edilebilir.
5/ Sos cheesecake in yanında servis yapılabilir veya üzerine dökülür.

Kestaneli truffle

30-40 adet truffle için

500 g kestane
150 ml krema
2-3 yemek kaşığı pudra şekeri
190 g (2 paket) bitter çikolata
80 g (1 paket) beyaz çikolata

1/ Kestaneler haşlanır, soyulur, ezilir.
2/ Krema, pudra şekeri ve kestane ezilerek karıştırılır.
3/ Kestane karışımı elle yuvarlanarak top top yapılır. Buzlukta veya buzdolabında iyice soğutulur.
4/ Bitter çikolata benmaride eritilir, kestane topları batırılır, tabağa alınır. Dolapta sertleşmeleri beklenir. Üzerine benmaride eritilmiş veya beyaz çikolata şeritleri yapılarak süslenir.

0 yorum: